ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Αθήνα, 20 Νοεμβρίου 2006
Αρ. Πρωτ.:1248

Προς:
Υφυπουργό Εσωτερικών,
Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης
κ. Αθανάσιο Νάκο
Σταδίου 27
101 83 – Αθήνα

Κοινοποίηση:
1. Γενικό Γραμματέα
Υπουργείου Εσωτερικών,
Δημόσιας Διοίκησης & Αποκέντρωσης
κ. Αθανάσιο Βεζυργιάννη
Σταδίου 27
101 83 – Αθήνα
2. Υπουργείο Εσωτερικών,
Δημόσιας Διοίκησης & Αποκέντρωσης
Γενική Δ/νση Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Δ/νση Οργάν. & Λειτουργίας Ο.Τ.Α.
Τμήμα Προσωπικού Ο.Τ.Α.
Σταδίου 27
101 83 – Αθήνα

 

Κύριε Υφυπουργέ,

Οι προτάσεις για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (Β.Α.Ε.) σας έχουν διατυπωθεί στο με αρ. πρωτ.:704/31-5-2006 έγγραφό μας, συμπληρωματικά μετά και τη συνάντησή μας την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 6 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2006 σας αναλύουμε κάθε παράγραφο της προτάσεως μας και τους λόγους για τους οποίους ζητάμε τις ρυθμίσεις αυτές.

1. Για την παράγραφο 1α.
Η παράγραφος αυτή ισχύει και για το προσωπικό Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου που υπάγεται συνταξιοδοτικά στις διατάξεις του Ι.Κ.Α.. Επίσης ισχύει και για το μόνιμο προσωπικό των Ο.Τ.Α., για τις ειδικότητες που αναφέρονται σ’ αυτή, όπως ορίζουν οι διατάξεις της παρ. 20, του άρθρου 2 του Ν. 2703/1999, στις οποίες όμως δεν συμπεριλαμβάνονται οι εργαζόμενοι στις οικοδομικές εργασίες.
Προκειμένου το προσωπικό που αναφέρεται στην παρ. 1α της πρότασης μας, να αποχωρήσει με μειωμένο όριο ηλικίας οι μεν άνδρες στο 58o οι δε γυναίκες στο 53o, πρέπει να καταβάλλουν οι εργαζόμενοι επί πλέον ασφαλιστική εισφορά που ανέρχεται στο 4,3% επί του βασικού μισθού και επί του ποσού του επιδόματος ειδικής απασχόλησης.
Το προσωπικό αυτό καταβάλλει σήμερα ασφαλιστική εισφορά που είναι 6.67% επί του βασικού μισθού και επί του ποσού του επιδόματος ειδικής απασχόλησης.

2. Για την παράγραφο 1β.
Η παράγραφος αυτή ισχύει για το προσωπικό με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου που υπάγεται συνταξιοδοτικά στις διατάξεις του Ι.Κ.Α.
Με την πρόταση μας αυτή ζητάμε και το μόνιμο προσωπικό που κατέχει αντίστοιχες ειδικότητες να μπορεί να αποχωρεί από την υπηρεσία οι μεν άνδρες στο 60o έτος, οι δε γυναίκες στο 55o έτος καταβάλλοντας επί πλέον ασφάλιστρο 2,2% επί του βασικού μισθού και επί του επιδόματος ειδικής απασχόλησης.
Το προσωπικό αυτό καταβάλλει σήμερα ασφαλιστική εισφορά που είναι 6,67% επί του βασικού μισθού και επί του ποσού του επιδόματος ειδικής απασχόλησης.

3. Για την παράγραφο 2.
Με την παράγραφο αυτή ζητάμε το προσωπικό που υπηρετεί στις ανωτέρω θέσεις από 8-4-1999, ημερομηνία που ίσχυσε ο Ν. 2703/1999, ως και την 31-12-2005 υπάγεται στις ρυθμίσεις που προβλέπονται από την παρ. 1α και 1β και για το χρονικό αυτό διάστημα θα καταβάλλει την επιπλέον εισφορά.

4. Για την παράγραφο 3.
Με την παράγραφο αυτή ζητάμε το προσωπικό που υπηρετεί στις ανωτέρω θέσεις πριν από τις 8-4-1999 να υπάγεται στα Βαρέα και Ανθυγιεινά χωρίς την καταβολή πρόσθετης εισφοράς.
Η ρύθμιση αυτή κρίνεται απαραίτητη καθόσον παρότι εκδόθηκε ο Ν. 2703/1999, δεν έγινε χρήση αυτού γιατί η εξαγορά του προηγούμενου χρονικού διαστήματος ήταν δυσβάστακτη για τους εργαζόμενους καθόσον για τους περισσότερους ξεπερνούσε τότε τα 4.000.000 – 5.000.000 εκατ. δραχμές, και όσοι από αυτούς προχώρησαν στην εξαγορά να τους επιστραφούν οι κρατήσεις χωρίς να ισχύει ο χρόνος παραγραφής για αξιώσεις από το Δημόσιο που ανέρχεται σε δύο (2) χρόνια.

5. Για την παράγραφο 4.
Με την παράγραφο αυτή ζητάμε το προσωπικό που θα υπαχθεί στα Βαρέα και Ανθυγιεινά επαγγέλματα να έχει εισαγωγικό μισθολογικό κλιμάκιο το 15o αντί του 18 που έχει μέχρι σήμερα και αυτό για να μπορεί να εξαντλεί τα μισθολογικά κλιμάκια όταν συμπληρώνει τα τριάντα (30) χρόνια συνολικής υπηρεσίας που ζητάμε να του καταβάλλεται πλήρη σύνταξη εφόσον φυσικά έχει 15 χρόνια στα Βαρέα και Ανθυγιεινά.
Η καταβολή πλήρης σύνταξης στα τριάντα (30) χρόνια συνολικής υπηρεσίας δικαιολογείται καθόσον οι απασχολούμενοι στους Χ.Υ.Τ.Α., συγκομιδή και αποκομιδή απορριμμάτων επειδή η φύση και το είδος της εργασίας είναι τέτοιο που πολλοί από αυτούς δεν προλαβαίνουν να βγουν στην σύνταξη.
Με τη ρύθμιση αυτή στις εργαζόμενους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα θα υπολογίζονται στα συντάξιμα χρόνια τους πέντε (5) χρόνια πλασματικής υπηρεσίας.

6. Για την παράγραφο 5.
Με την παράγραφο αυτή ζητάμε το επίδομα ειδικής απασχόλησης (ανθυγιεινό) να υπολογίζεται στις συντάξιμες αποδοχές, αφού υπόκεινται σε κρατήσεις για σύνταξη. Η ρύθμιση αυτή αφορά κυρίως το προσωπικό που έχει προσληφθεί μέχρι 31-12-1992 καθόσον για το προσωπικό που έχει προσληφθεί μετά την 1-1-1993 η σύνταξη υπολογίζεται στο μέσο όρο του συνόλου των αποδοχών της τελευταίας πενταετίας.

7. Για την παράγραφο 6.
Με την παράγραφο αυτή ζητάμε ότι το προσωπικό που δεν κάνει χρήση να συνταξιοδοτηθεί με τις διατάξεις των Βαρέων και Ανθυγιεινών η σύνταξη του να προσαυξάνεται σε 0,35% για κάθε έτος ασφάλισης.
Η ίδια αυτή ρύθμιση ισχύει και στο Ι.Κ.Α. Η ρύθμιση αυτή θα λειτουργήσει και ως κίνητρο να παραμένουν οι εργαζόμενοι στην υπηρεσία και να μην κάνουν χρήση της πρόωρης συνταξιοδότησης.

Κύριε Υφυπουργέ,

Στην πρότασή μας για ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα εντάσσεται αποκλειστικά το εργατοτεχνικό προσωπικό που ανήκει στις αντίστοιχες ειδικότητες, που συμπεριλαμβάνονται στον Κανονισμό Β.Α.Ε. του Ι.Κ.Α. και που εργάζεται πραγματικά σε αυτές.
Ειδικότερα για όσους προσλαμβάνονται για πρώτη φορά στις ειδικότητες που αναφέρονται στις παραγράφους 1α και 1β της πρότασής μας θα ασφαλίζονται υποχρεωτικά στο καθεστώς των Β.Α.Ε. για να λειτουργεί αποτρεπτικά σε μελλοντική μετάταξή τους.
Επειδή το χρονικό διάστημα που είχε τεθεί για την ολοκλήρωση της επίλυσης του σοβαρού αυτού προβλήματος έχει ξεπεραστεί κατά πολύ (Μάιος 2006), χωρίς να έχει υπάρξει από η μεριά του Υπουργείου σας συγκεκριμένη χρονική δέσμευση για την κατάθεση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης, θα πρέπει μέχρι τέλος Νοεμβρίου 2006 να έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία της πρότασής μας.
Συγχρόνως θα πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών, Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας) ότι η δέσμευση του Υπουργείου Εσωτερικών για τα Β.Α.Ε. αφορούσε αποκλειστικά το προσωπικό των Ο.Τ.Α. και δεν εντασσόταν στο γενικότερο διάλογο που διεξάγεται μεταξύ κυβέρνησης και Α.Δ.Ε.Δ.Υ. για το ζήτημα αυτό.
Ρυθμίσεις (άρθρο 18 του Ν. 3483/2006) και το έγγραφο του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών (αρ. πρωτ.: 133338/0092/16-10-2006) δείχνουν ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να κερδίσει χρόνο και να προχωρήσει σε αποχαρακτηρισμό επαγγελμάτων από τα Β.Α.Ε.

Κύριε Υφυπουργέ,

Μετά τη συνάντησή μας, την λεπτομερή ανάλυση της πρότασης μας θα πρέπει η κυβέρνηση ΑΜΕΣΑ και με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα να υλοποιήσει τη δέσμευσή της για ένα χρόνιο και σοβαρό πρόβλημα.
Οι εργαζόμενοι στους Ο.Τ.Α. αναμένουν τις ενέργειές σας για την επίλυση του προβλήματος καθώς τα όρια αντοχής και ανοχής τους έχουν εξαντληθεί, σε αντίθετη περίπτωση θα μας αναγκάσετε να προχωρήσουμε σε νέες κινητοποιήσεις.

 

Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α.