ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Αθήνα, 31 Οκτωβρίου 2003
Αρ. Πρωτ.:1241

Προς:
Συλλόγους – Μέλη
της Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α.


Συνάδελφοι,

Την Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2003, μετά την μη λήψη απόφασης του Γενικού Συμβουλίου στη συνεδρίαση του, το Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2003, για συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων, η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας πραγματοποίησε συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών (Υπουργό κ. Κ. Σκανδαλίδη, Υφυπουργό κ. Λ. Παπαδήμα και το Γενικό Γραμματέα κ. Β. Βαλασόπουλο).
Στη συνάντηση συμμετείχε και το προεδρείο της Εκτελεστικής Επιτροπής της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε.
Στη διάρκεια της συνάντησης το Υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης αλλά και ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε. κατέθεσαν τις πιο κάτω προτάσεις:

1. Βαρέα και Ανθυγιεινά:
Ο Υπουργός Εσωτερικών, δήλωσε ότι η Κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες αναλαμβάνει τη δέσμευση να επεκτείνει τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα στο Δημόσιο και στους Ο.Τ.Α., αυτό θα γίνει με την κατάθεση σχεδίου Νόμου στη Βουλή.
Η Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α. διατηρεί τις επιφυλάξεις της ως προς το περιεχόμενο του σχεδίου Νόμου καθώς, και για τους όρους, και τις προϋποθέσεις ένταξης των εργαζομένων των Ο.Τ.Α. στα Β.Α.Ε.

2. Συλλογικές Διαπραγματεύσεις στο Δημόσιο:
Η Κυβέρνηση θα καταθέσει το επόμενο χρονικό διάστημα, άμεσα, νομοθετική ρύθμιση που θα εντάσσει την Κ.Ε.Δ.Κ.Ε. ως τρίτο εταίρο στις συλλογικές διαπραγματεύσεις.
Ενώ δεσμεύτηκε απέναντι στην Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α. ότι άμεσα η κυβέρνηση θα ξεκινήσει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις με τους εργαζόμενους στους Ο.Τ.Α.

3. Κώδικας Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων:
Τις επόμενες ημέρες μόλις η αρμόδια επιτροπή, στην οποία συμμετέχει και εκπρόσωπός μας, ολοκληρώσει τις εργασίες της, οι όποιες προτάσεις της Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α. δεν γίνουν αποδεκτές από την Επιτροπή θα συζητηθούν απ’ ευθείας με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου.
Ήδη, μας έχει ενημερώσει ο εκπρόσωπος μας στην Επιτροπή του Κώδικα των Υπαλλήλων πως οι περισσότερες προτάσεις μας, έχουν γίνει δεκτές.


4. Δημοτικός και Κοινοτικός Κώδικας:

Συγκροτήθηκε τετραμελής (4) επιτροπή που αποτελείται από εκπροσώπους του Υπουργείου, Κ.Ε.Δ.Κ.Ε. και της Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α. και θα προεδρεύει ο Γεν. Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών και θα συζητήσει τις αντιρρήσεις και διαφωνίες της Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α. στο σχέδιο του Κώδικα.
Η συνεδρίαση της Επιτροπής θα γίνει τη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2003.
Κατεύθυνση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών είναι να μη θιχτούν οι εργασιακές μας σχέσεις και οι ανταποδοτικές υπηρεσίες (Καθαριότητα, Ηλεκτρολογικό κλπ.) να μην μπορούν να μεταβιβασθούν σε Δημοτικές Επιχειρήσεις αλλά να παραμείνουν στους Ο.Τ.Α.

5. Έξοδα κίνησης:
Με νομοθετική ρύθμιση δεν θα υπάρξει φορολόγηση (20%) των μηνιαίων κατ’ αποκοπή εξόδων κίνησης (176.00 €).
Η ρύθμιση αυτή θα έχει αναδρομική ισχύ.

6. Κλαδικές αυξήσεις:
Η πρόταση που κατατέθηκε αναφέρεται στην αύξηση του ειδικού επιδόματος απασχόλησης κατά 70.00 € το μήνα από 1-1-2004.
Η αύξηση των 70.00 € κατά μήνα ειδικά για το 2004 θα αντικαταστήσει την εφάπαξ εκλογική αποζημίωση.
Μετά το 2004 θα παραμείνει ενσωματωμένη στο ειδικό επίδομα.
Η εκλογική αποζημίωση από το 2005 και στο μέλλον θα καθορισθεί μετά από διαπραγματεύσεις του Υπουργείου Εσωτερικών, Κ.Ε.Δ.Κ.Ε. και της Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α.

Συνάδελφοι,

Τις επόμενες ημέρες η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας θα συνεδριάσει προκειμένου να εκτιμήσεις τις προτάσεις του Υπουργείου αλλά και να καθορίσει την παραπέρα στάση της χωρίς να παραιτούμεθα από το συνολικό πλαίσιο των διεκδικήσεων.
Για κάθε εξέλιξη που θα υπάρχει στις διαπραγματεύσεις για τα αιτήματα του κλάδου θα υπάρχει ΑΜΕΣΗ και έγκαιρη ενημέρωση.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Για την Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Θέμης Μπαλασόπουλος

Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Μπάμπης Βορτελίνος