ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Αθήνα, 5 Φεβρουαρίου 2007
Αρ. Πρωτ.: 116

Προς:
Συλλόγους – Μέλη
της Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α.

 

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Περισσότερο οξυμμένο από κάθε άλλη φορά επανεμφανίζεται το τελευταίο διάστημα το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής, με κύριες πλευρές:

• Τους μεγάλους σκουπιδοσωρούς που εμφανίζονται περιοδικά και παραμένουν επί μέρες στα πεζοδρόμια.

• Τις τεράστιες ουρές με τις πολύωρες καθυστερήσεις των απορριμματοφόρων στη χωματερή λόγω του υπερκορεσμού και του «προσωρινού κυττάρου».

• Τη δυσοσμία που αναδύεται από τα ακάλυπτα απορρίμματα.

• Τους κινδύνους κατολίσθησης κάποιου απότομου πρανούς.

• Την επιβάρυνση των συνθηκών Υγιεινής και Ασφάλειας των εργαζομένων στην αποκομιδή των απορριμμάτων.

• Την απειλή της σωματικής ακεραιότητας και της ζωής ακόμη, των εργαζομένων της χωματερής και των πληρωμάτων των απορριμματοφόρων που βρίσκονται στα ταμπάνια.

Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση έρχεται και επανέρχεται κατά καιρούς εξαιτίας συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών προηγουμένων και της σημερινής Κυβέρνησης και της ανοχής, σε ορισμένες περιπτώσεις και της υποστήριξης, από μέρους των οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Αττική.

Πρόκειται ειδικότερα:

• Για τη διαιώνιση του απαράδεκτου φαινόμενου να οδηγούνται πρακτικά όλα τα απορρίμματα της Αττικής σε ένα μόνο χώρο, στην Ο.Ε.Δ.Α. Άνω Λιοσίων – Φυλής.

• Για την εμμονή, να καλλιεργείται στο λαό η αντίληψη ότι η εφαρμογή της καρκινογόνας και πανάκριβης καύσης αποτελεί μια αποδεκτή, αν όχι επιβαλλόμενη, για τη χώρα μας λύση.
Πρόσφατες είναι οι δηλώσεις του Υπουργού ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. στο ζήτημα αυτό, σύμφωνα με τις οποίες ένα από τα δύο προτεινόμενα «σενάρια» για την επεξεργασία των απορριμμάτων είναι: Τα απορρίμματα που προκύπτουν μετά τη Διαλογή στην Πηγή (δηλ. το 80% περίπου) να οδηγούνται για «θερμική επεξεργασία» δηλ. για καύση.

• Τη βαθμιαία ιδιωτικοποίηση βασικών τομέων της καθαριότητας, ακόμη και την άμεση και ξεκάθαρη ιδιωτικοποίηση των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) όπως προβλέπεται στο άρθρο 30 του σχεδίου Νόμου: «Ειδικές ρυθμίσεις θεμάτων μεταναστευτικής πολιτικής και λοιπών ζητημάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης & Αποκέντρωσης». Σε αυτό, ούτε λίγο ούτε πολύ, προβλέπεται συγκεκριμένη διαδικασία και προϋποθέσεις για την εκχώρηση όλων των συναφών δραστηριοτήτων σε Ανώνυμες Εταιρείας Ο.Τ.Α. αλλά, κατά την κρίση του Περιφερειάρχη και σε οποιαδήποτε άλλο Νομικό Πρόσωπο. Δηλαδή απ’ ευθείας σε ιδιωτική επιχείρηση.

• Συγχρόνως, η κυβέρνηση αναιρεί τη σαφή δέσμευσή της για την επέκταση του Κανονισμού Β.Α.Ε. του Ι.Κ.Α. στους εργαζόμενους των Ο.Τ.Α. οδηγώντας μας ξανά σε νέες κινητοποιήσεις.

Σε όλες τις παραπάνω πολιτικές και μεθοδεύσεις, η Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α. δηλώνει την κατηγορηματική της αντίθεση και εκφράζει για άλλη μια φορά την ανυποχώρητη απόφασή της να προασπίσει με κάθε μέσο το Δημόσιο και Κοινωνικό χαρακτήρα όλου του αντικειμένου της διαχείρισης των απορριμμάτων με επίκεντρο την προστασία του περιβάλλοντος, της Δημόσιας Υγείας, της μόνιμης και σταθερής εργασίας, της Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας, καθώς και του εισοδήματος των λαϊκών στρωμάτων που απειλείται με εξοντωτικές αυξήσεις στα «ανταποδοτικά» τέλη καθαριότητας.

Για την Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α.

Ο Πρόεδρος

Θέμης Μπαλασόπουλος

Ο Γεν. Γραμματέας

Γιώργος Καταχανάς