ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Αθήνα, 3 Δεκεμβρίου 2002
Αρ.Πρωτ.:1156



Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η


Συνάδελφοι,

Η ανακοίνωση της εισοδηματικής πολιτικής από την κυβέρνηση για το έτος 2003, με αυξήσεις 2,5%, η υπαναχώρηση της στο θέμα του ΝΕΟΥ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟΥ, αλλά και η ακρίβεια σε συνδυασμό με τις συνεχείς ανατιμήσεις, επιδεινώνουν ακόμα περισσότερο την ήδη δυσμενή θέση των εργαζομένων στους Ο.Τ.Α.
Η αύξηση του 2,5% για το 2003 δεν καλύπτει ούτε καν την εισφορά από το νέο Ασφαλιστικό Νόμο, που ξεκινά από 1-1-2003, και μας οδηγούν ακόμα και σε ονομαστική μείωση των αποδοχών μας που δεν καλύπτεται ούτε από τις νέες φορολογικές ρυθμίσεις.
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση με τις επεμβάσεις της αλλά και τις αποφάσεις της μας μειώνει το εισόδημα, εφ' όσον άλλαξε πάλι τις κατηγορίες που χορηγείται το ειδικό επίδομα απασχόλησης των Ο.Τ.Α.
Αποτέλεσμα η μείωση του εισοδήματος χιλιάδων εργαζομένων στην Τ.Α. ενώ ταυτόχρονα η κυβέρνηση μεθοδεύει από την πίσω πόρτα την είσοδο των ιδιωτών στη διαχείριση των απορριμμάτων (Ανακύκλωση υλικών συσκευασίας).
Αρνείται πεισματικά παρά τις συνεχείς δεσμεύσεις της την επέκταση του Κανονισμού Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων του Ι.Κ.Α. και στους εργαζόμενους στο Δημόσιο.
Γι΄ αυτό, το ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ της Ομοσπονδίας αποφάσισε ΟΜΟΦΩΝΑ ότι μόνο ο δρόμος του ΑΓΩΝΑ και της ΕΝΟΤΗΤΑΣ θα δώσουν λύσεις στα προβλήματά μας που συνεχώς οξύνονται.

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ:

1. Την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2002 πραγματοποιούμε 4ωρη προειδοποιητική ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (από τις 11.00 το πρωί μέχρι το τέλος του ωραρίου) και ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ στις 12.30 το μεσημέρι στο Υπουργείο Εσωτερικών (Σταδίου 27 - Αθήνα).
2. Για την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2003 προκηρύσσουμε 24ωρη ΑΠΕΡΓΙΑ, ενώ το Σαββατοκύριακο 18 και 19 Ιανουαρίου 2003 ΑΠΕΧΟΥΜΕ από τις εργασίες μας.
3. Το Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2003 πραγματοποιούμε σύγκλιση της Γενικής Συνέλευσης των Προέδρων των πρωτοβαθμίων συλλόγων μελών της Π.Ο.Ε. - Ο.Τ.Α. και συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας για εκτίμηση της κατάστασης και κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων από τη Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2003.

Για την καλύτερη προετοιμασία των κινητοποιήσεων αποφασίστηκε η οργάνωση περιφερειακών συσκέψεων, περιοδειών και Γενικών Συνελεύσεων σ΄ όλους του Δήμους της Χώρας.

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ…

1. Απορρίπτουμε την πολιτική της συνεχιζόμενης λιτότητας για τους εργαζόμενους. Οι αυξήσεις του 2,5% για το 2003 θα οδηγήσουν σε ονομαστική μείωση των αποδοχών για μια μεγάλη μερίδα εργαζομένων, λόγω αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών από 1.1.2003.
Τα παραπάνω κάνουν επιτακτική την ανάγκη διεκδίκησης από το σύνολο του δημοσιοϋπαλληλικού κινήματος και την Α.Δ.Ε.Δ.Υ. διορθωτικού ποσού για το 2002 και ουσιαστικές αυξήσεις μέσα από ένα νέο μισθολόγιο για το 2003, όπου θα ενσωματώνονται τα επιδόματα στις βασικές αποδοχές.

2. Διεκδικούμε την επαναδιατύπωση του ειδικού επιδόματος απασχόλησης των Ο.Τ.Α., την αύξηση του και την ενσωμάτωση των μηνιαίων κατ΄ αποκοπή εξόδων κίνησης.
Το εν λόγω επίδομα από 1-1- 2003 να διαμορφώνεται ως εξής:
α. Για το προσωπικό καθαριότητας εξωτερικών χώρων, αφοδευτηρίων, οδηγούς απορριμματοφόρων αυτοκινήτων, εργατοτεχνίτες αποχέτευσης, προσωπικό νεκροταφείων, ρίψης ασφάλτου και συνεργείων επισκευής απορριμματοφόρων οχημάτων από τριάντα τρεις χιλιάδες (33.000) δραχμές σε πενήντα χιλιάδες (50.000) δραχμές - 146,74+176,00 = 322,74 Ευρώ.
β. Για το εποπτικό προσωπικό καθαριότητας, τεχνικό προσωπικό, τεχνίτες εν γένει, υγειονομικό προσωπικό, γεωπονικό προσωπικό, μουσικούς πνευστών οργάνων, Δημοτικής Αστυνομίας και όλων των κλάδων της κατηγορίας Υ.Ε. από είκοσι επτά χιλιάδες πεντακόσιες (27.500) δραχμές σε σαράντα τρεις χιλιάδες (43.000) δραχμές - 126,19 + 176,00 = 302,19 Ευρώ.
γ. Για το λοιπό προσωπικό, από δεκαέξι χιλιάδες πεντακόσιες (16.500) δραχμές σε τριάντα δύο χιλιάδες (32.000) δραχμές - 93,91 + 176,00 = 269,91 Ευρώ.

3. Καθορισμός του ωρομισθίου για την προσφορά υπερωριακής εργασίας με βάση τις συνολικά καταβαλλόμενες αποδοχές μιας και είναι αναγκασμένες πολλές υπηρεσίες να εργάζονται επί 12ώρου, 24ώρου βάσεως και όλες τις ημέρες το μήνα και δεν μπορεί η αμοιβή για εργασία τις Κυριακές και εξαιρέσιμες ημέρες να είναι μικρότερη της καθημερινής.


4. Υπογραφή Σ.Σ.Ε. για το έτος 2003 σύμφωνα με την Καταγγελία και την πρόσκληση για διαπραγμάτευση.

5. Επέκταση των κάθε φορά ισχυουσών διατάξεων για τις προϋποθέσεις και τα όρια ηλικίας στις ειδικότητες που αναφέρονται στον κανονισμό Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων του Ι.Κ.Α. (Κ.Β.Α.Ε) και στους μόνιμους υπαλλήλους των Ο.Τ.Α. των αντιστοίχων ειδικοτήτων.
Μεταβατικά, για το προσωπικό που ήδη υπηρετεί, να μην επιβαρυνθεί με επασφάλιστρο πέραν της 12ετίας. Το ίδιο να ισχύσει αναδρομικά και για το προσωπικό καθαριότητας που του δόθηκε αυτή η δυνατότητα με βάση σχετική διάταξη του Ν. 2703/98.
Για τις ίδιες κατηγορίες το ύψος της σύνταξης να υπολογίζεται διαφορετικά, λαμβανομένου υπ΄ όψιν και των κρατήσεων για την κύρια σύνταξη.

6. Καταβολή του "ΠΡΙΜ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑΣ" από τα Υπουργεία Υγείας και Πρόνοιας και Πολιτισμού και στους εργαζόμενους των πρώην Κρατικών Παιδικών Σταθμών, και των Αθλητικών Κέντρων που μεταφέρθηκαν στους Ο.Τ.Α.

7. Υποχρεωτική και καθοριστική η συμμετοχή της Τ.Α. στο Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης (Σ.Σ.Ε.Δ.) των υλικών συσκευασίας.
Οποιαδήποτε μορφή ιδιωτικοποίησης (μέσω της απ' ευθείας ανάθεσης σε Α.Ε. ή σε Δημοτικές Επιχειρήσεις που είναι Ν.Π.Ι.Δ.) στη διαχείριση των Χ.Υ.Τ.Α. ή των εργοστασίων ανακύκλωσης ή των στερεών μολυσματικών αποβλήτων (Νοσοκομείων κ.α.) θα αντιμετωπιστεί αγωνιστικά.

8. Κατάργηση του θεσμού των εκτάκτων και πρόσληψη μόνο εποχιακού προσωπικού, η διάρκεια του οποίου δεν θα ξεπερνάει τους τέσσερις (4) μήνες.
Προϋπόθεση για την πρόσληψη αυτού του προσωπικού είναι η πρόβλεψη σε αριθμό και η συγκεκριμένη αιτιολόγηση της στους Ο.Ε.Υ. των Ο.Τ.Α.
Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με βάση τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες των Ο.Τ.Α., με βάση τις προβλέψεις των Ο.Ε.Υ.
Η ίδρυση και δημιουργία Δημοτικών Επιχειρήσεων να γίνεται μετά από μελέτη για συγκεκριμένη απόδοση κερδών, και να προβλέπεται μόνο σε τομείς που μπορεί να αναπτύσσεται καθαρά επιχειρηματική δραστηριότητα και στους οποίους σήμερα ενεργοποιείται ο ιδιωτικός τομέας.
Να απαγορεύεται η δημιουργία τους σε υπηρεσίες που έχουν δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα ή αναφέρονται στους Ο.Ε.Υ. του οικείου Ο.Τ.Α.

9. Το προσωπικό των Ο.Τ.Α. με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου, μερικής απασχόλησης να μετατραπεί σε πλήρους απασχόλησης με αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων, εφόσον υπάρχουν υπηρεσιακές ανάγκες.

10. α. Τροποποίηση του κανονισμού παροχών του Τ.Υ.Δ.Κ.Υ. με παράλληλη βελτίωσή του.
β. Αύξηση του ποσού που χορηγείται από Τ.Υ.Δ.Κ.Υ. για τις ορθοδοντικές εργασίες.
γ. ¶μεση πρόσληψη ελεγκτών ιατρών στο Τ.Υ.Δ.Κ.Υ
δ. Ίδρυση περιφερειακών γραφείων τεσσάρων (4) στην Αττική και στους μεγάλους Νομούς για την καλύτερη εξυπηρέτηση των υπαλλήλων των απομακρυσμένων Δήμων.
ε. Αύξηση από 7% σε 8% του τρόπου υπολογισμού του μηνιαίου βοηθήματος και εφαρμογή των διατάξεων σε σχέση με τις κρατήσεις που ισχύουν για τους ασφαλισμένους πριν το 1992 και γι΄ αυτούς που έχουν πρωτοασφαλισθεί σε κύριο ασφαλιστικό φορέα μετά το 1993.
ζ. Αύξηση του εφάπαξ του Τ.Α.Δ.Κ.Υ. σε 120 βοηθήματα.

11. Εφαρμογή των διατάξεων (συνταξιοδοτικό - ασφαλιστικό) που ισχύουν για το μόνιμο προσωπικό των Ο.Τ.Α. και σ΄ αυτό των Ν.Π.Δ.Δ. με πρόβλεψη για το προσωπικό που υπηρετεί σήμερα της δυνατότητας επιλογής ασφαλιστικού φορέα.

Το Γενικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε. - Ο.Τ.Α. με βάση τα παραπάνω, καλεί όλους τους εργαζόμενους να αντισταθούν και να δώσουν μαζικά το παρόν στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις της Ομοσπονδίας, για να δοθούν πραγματικές και ουσιαστικές λύσεις στα αιτήματα του κλάδου.

" ΓΙΑ ΝΕΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ - ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΜΙΣΘΟ.
" ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΜΑΣ.
" ΥΠΟΓΡΑΦΗ Σ.Σ.Ε. ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ.
" ΕΠΕΚΤΑΣΗ Β.Α.Ε. ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ Ο.Τ.Α.
" ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ (Τ.Α.Δ.Κ.Υ. - Τ.Υ.Δ.Κ.Υ.).
" ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΜΕΩΝ ΤΗΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ.

ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
ΤΗΣ Π.Ο.Ε. - Ο.Τ.Α.
ΜΕ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑ
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΙΝΟΥΜΕ ΛΥΣΕΙΣ


Για την Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε. - Ο.Τ.Α.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Για την Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Θ. Μπαλασόπουλος

Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γιάννης Στρατηγός