ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Αθήνα, 5 Νοεμβρίου 2004

Αρ. Πρωτ.: 1128

 


Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Η Εκτελεστική Επιτροπή Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α. και το Σωματείο Εργαζομένων στον Ε.Σ.Δ.Κ.Ν.Α. καταγγέλλουν την Κυβέρνηση, την Ε.Ε. του Ε.Σ.Δ.Κ.Ν.Α. και το Δ.Σ. της Τ.Ε.Δ.Κ.Ν.Α. για εκχώρηση της συνταγματικά κατοχυρωμένης αρμοδιότητας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής (Κατασκευή έργου Χ.Υ.Τ.Α. ΙΙ Δυτ. Αττικής).

Η αντιδημοκρατική εξέλιξη έχει τη μορφή «Προγραμματικής Σύμβασης» μεταξύ του ΥΠ.ΕΣ.Δ.Δ.Α. της Περιφέρειας Αττικής και του Ε.Σ.Δ.Κ.Ν.Α. με την οποία η κατασκευή του έργου Χ.Υ.Τ.Α. ΙΙ Δυτ. Αττικής στην περιοχή Σκαλιστήρι Φυλής περνά ουσιαστικά στην αρμοδιότητα του Περιφερειάρχη και κάποιων «Συμβούλων» του.

Με τη σύμβαση αυτή, η οποία εκπονήθηκε κάτω από την ασφυκτική πίεση
του Υφυπουργού Εσωτερικών και επισφραγίστηκε με την από 2-11-2004 απόφαση του Ε.Σ.Δ.Κ.Ν.Α. και της Τ.Ε.Δ.Κ.Ν.Α., αφαιρείται για πρώτη φορά στην ιστορία μας, η αρμοδιότητα κατασκευής του νέου χώρου υγειονομικής ταφής από τον Ε.Σ.Δ.Κ.Ν.Α. και παραδίδεται στον Περιφερειάρχη.

Με την πράξη αυτή η Κυβέρνηση απαξιώνει τους θεσμούς της Αυτοδιοίκησης. Η υπερσυγκέντρωση εξουσιών στο διορισμένο από την Κυβέρνηση Περιφερειάρχη, έρχεται μετά από οκτάμηνη πλήρη απραξία και για να διευκολυνθεί επιχειρείται η απαξίωση και σπίλωση του Ε.Σ.Δ.Κ.Ν.Α., ενός μοναδικού φορέα στη χώρα μας που διαθέτει την απαιτούμενη τεχνογνωσία και το κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό για τη διαχείριση των απορριμμάτων και για τριάντα και πλέον χρόνια δίνει λύσεις στη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής με το χαμηλότερο κόστος σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η εκχώρηση βέβαια μιας βασικής αρμοδιότητας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Συνδέσμων της στον Περιφερειάρχη δεν οφείλεται σε διάθεση για ενίσχυση του κρατικού τομέα.
Το αντίθετο. Η διαχείριση των απορριμμάτων θεωρείται προσοδοφόρος τομέας (από τους λίγους που απομένουν μετά την Ολυμπιάδα) από τους μεγάλους εργολάβους που καραδοκούν. Κάποιοι ίσως αναζητούν την ευκαιρία για «ανώδυνη» εισβολή των εργολάβων και στη διαχείριση των απορριμμάτων. Και κάποιοι άλλοι τους διευκολύνουν.

Η δήθεν «αναξιοπιστία» του Ε.Σ.Δ.Κ.Ν.Α. είναι φθηνή, απατηλή πρόφαση.


Ενδεικτικό είναι ότι αυτοί που αμφισβητούν την αξιοπιστία του Ε.Σ.Δ.Κ.Ν.Α. και προσπαθούν να βρουν αμφιλεγόμενης νομιμότητας σχήματα κατά παράβαση του υφιστάμενου θεσμικού και νομικού πλαισίου εκτέλεσης των συγχρηματοδοτούμενων έργων για την κατασκευή του Χ.Υ.Τ.Α. στη Φυλή είναι οι ίδιοι που τον θεωρούν αξιόπιστο για την κατασκευή του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στον Ελαιώνα.

Και αυτό προφανώς γιατί το κέντρο βάρους της επιχειρούμενης αλλαγής είναι στους Χ.Υ.Τ.Α.

Τα γεγονότα, η μακρόχρονη «περιπέτεια των σκουπιδιών» στην Αττική και γενικά στη χώρα μας, είναι γνωστά.

Ο Ε.Σ.Δ.Κ.Ν.Α. με την μητροπολιτική διάσταση που έχει ως ενιαίος φορέας διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής ανταποκρίνεται με τον πλέον ικανοποιητικό τρόπο στις απαιτήσεις του αντικειμένου του, παρ’ όλες τις παλινωδίες και αντιξοότητες που αντιμετώπισε, ειδικότερα την τελευταία δεκαπενταετία, προβλήματα που οφείλονται στην αδυναμία της Πολιτείας να χωροθετήσει επιτέλους τις απαιτούμενες εγκαταστάσεις διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική.

Πρόσθετη δε εγγύηση της αξιοπιστίας του αποτελεί το γεγονός ότι από την ίδρυσή του και μέχρι σήμερα διοικήθηκε από διακομματικά όργανα οι αποφάσεις των οποίων ήταν ομόφωνες σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα και έχουν τύχει του ελέγχου και της έγκρισης όλων των εποπτευόντων φορέων της πολιτείας, Περιφέρεια Αττικής, ΥΠ.ΕΣ.Δ.Δ.Α., Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. κλπ.

Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι αποφασισμένοι να προασπίσουν τους θεσμούς και την αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης παρότι αρκετοί εκλεγμένοι τοπικοί άρχοντες την εκχωρούν με τόσο μεγάλη ευκολία.

Η Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α. και το Σωματείο Εργαζομένων στον Ε.Σ.Δ.Κ.Ν.Α. δεν δέχονται να εκχωρείται η αρμοδιότητα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική σε κανένα άλλον φορέα.


Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΕΥΘΥΝΗ ΚΑΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ Ο.Τ.Α. ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ ΤΟΥΣ.

Η Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α. και το Σωματείο Εργαζομένων του Ε.Σ.Δ.Κ.Ν.Α. δηλώνουν ότι θα αγωνιστούν με κάθε συνδικαλιστικό ή νομικό μέσο για να αποτρέψουν την εφαρμογή των σχεδίων που απεργάζονται τα διάφορα κέντρα και πως θα διατηρήσουν το Δημόσιο και Κοινωνικό χαρακτήρα της Αυτοδιοίκησης προς όφελος του κοινωνικού συνόλου της χώρας.


Για την Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Θέμης Μπαλασόπουλος

Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Μπάμπης Βορτελίνος