ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Αθήνα, 16 Οκτωβρίου 2006
Αρ. Πρωτ.: 1095

Προς:
Συλλόγους – Μέλη
της Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α.

 

Με τις διατάξεις του Ν. 3491/2006 (Φ.Ε.Κ. - ΤΕΥΧΟΣ Α’-ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 207/2-10-2006), «Ρυθμίσεις Θεμάτων Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης και λοιπών θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης»» ο οποίος σας έχει σταλεί, προβλέπονται διατάξεις που αναφέρονται και σε θέματα Ο.Τ.Α. Α΄ Βαθμού, σε θέματα οικονομικά και σε θέματα προσωπικού. Συγκεκριμένα:

1.    Με το άρθρο 10, δίνεται η δυνατότητα πρόσληψης σε θέσεις και των Ο.Τ.Α., τροφίμων Βρεφοκομείων και Ορφανοτροφείων. Στις διατάξεις του άρθρου αυτού περιγράφεται η διαδικασία, το ποσοστό των θέσεων που πρέπει να διατίθεται για την πρόσληψη αυτών των ατόμων. Επίσης προβλέπεται η έκδοση κ.υ.α. των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με την οποία θα καθορίζεται ο τύπος και το περιεχόμενο της βεβαίωσης με την οποία πιστοποιείται η ιδιότητα του υποψηφίου με την υπαγωγή του στις διατάξεις αυτές. Η ισχύς της διάταξης αυτής αρχίζει από 1η Ιανουαρίου 2007.

2.    Με το άρθρο 11, παρ. 1 προστίθεται εδάφιο στο τέλος της παρ. 5 του άρθρου 1 του Ν. 3320/2005, σύμφωνα με το οποίο για τη συμπλήρωση του χρονικού περιορισμού των 7 ετών που αναφέρεται στην παρ. 5 του άρθρου 1 του Ν. 3320/2005 συνυπολογίζεται και ο χρόνος που ο συμβασιούχος έχει διανύσει με τον τίτλο σπουδών ανώτερης βαθμίδας που κατέχει.

3.    Με το άρθρο 12 προστίθενται εδάφιο στο τέλος της παρ. 3, του άρθρου 88 του Ν. 3205/2003 και η ισχύς του ανατρέχει από τότε που ίσχυσε ο Ν. 3205/2003, σύμφωνα με το οποίο στα καταργούμενα επιδόματα, αμοιβές και αποζημιώσεις δεν περιλαμβάνεται η εφάπαξ οικονομική ενίσχυση που καταβάλλεται σε υπαλλήλους που μετατάσσονται σε υπηρεσίες παραμεθορίων περιοχών σύμφωνα με το άρθρο 9, παρ. 22 του Ν. 2266/1994.

4.    Με το άρθρο 16 προβλέπεται η δυνατότητα ένταξης του προσωπικού που είχε προσληφθεί σε Επιχειρήσεις των Ο.Τ.Α. με τα προγράμματα «Βοήθεια στο Σπίτι» και των Α.Μ.Ε.Α. και τακτοποιήθηκε ή θα τακτοποιηθεί σε αυτές με τη διαδικασία του άρθρου 11 του Π.Δ. 164/2004 σε υπηρεσίες των Δήμων ή Κοινοτήτων και των Ν.Π.Δ.Δ. αυτών.
Προκειμένου το προσωπικό αυτό να ενταχθεί σε υπηρεσίες των Δήμων ή Κοινοτήτων ή των Ν.Π.Δ.Δ. αυτών απαιτείται:

α. Να είχαν προσληφθεί από Επιχειρήσεις Δήμων ή Κοινοτήτων.
β. Οι συμβάσεις εργασίας ή οι σχέσεις εργασίας, να κρίθηκαν, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία του άρθρου 11 του Π.Δ. 164/2004 ότι συνιστούν συμβάσεις εργασίας Αορίστου Χρόνου.
γ. Να κάλυπταν ανάγκες των προγραμμάτων «Βοήθεια στο Σπίτι» και των Α.Μ.Ε.Α.
δ. Να απασχολείτο σε υπηρεσίες των Δήμων ή Κοινοτήτων ή στα Ν.Π.Δ.Δ. αυτών μέχρι την έκδοση της σχετικής απόφασης του Α.Σ.Ε.Π.
ε. Να εκδοθεί απόφαση του Δημοτικού ή Κοινοτικού Συμβουλίου με την οποία θα εντάξει με την ίδια σχέση εργασίας, δηλ. Αορίστου Χρόνου και με την ίδια ειδικότητα και τα καθήκοντα που κρίθηκαν από το Α.Σ.Ε.Π.
Με την απόφαση του οικείου Συμβουλίου θα αποφασισθεί επίσης που θα ενταχθεί το προσωπικό αυτό δηλ. στον Δήμο ή στην Κοινότητα ή στα Ν.Π.Δ.Δ. αυτών.
Η ένταξη θα γίνει στο φορέα όπου απασχολούντο μέχρι την έκδοση της απόφασης του Α.Σ.Ε.Π.
Επειδή στους Ο.Τ.Α. Α΄ Βαθμού δεν υπάρχουν θέσεις Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου, το προσωπικό θα ενταχθεί σε προσωποπαγείς θέσεις οι οποίες θα συσταθούν με απόφαση του οικείου Δημοτικού ή Κοινοτικού Συμβουλίου. Αν οι προσωποπαγείς θέσεις συσταθούν σε Ν.Π.Δ.Δ. αυτών, προκειμένου να εκδοθεί η απόφαση του Δημοτικού ή Κοινοτικού Συμβουλίου απαιτείται και γνώμη του οικείου Διοικητικού Συμβουλίου του Ν.Π.Δ.Δ.
Μετά από την απόφαση σύστασης των θέσεων θα εκδοθεί απόφαση του αρμόδιου προς διορισμό οργάνου για την κατάταξη του προσωπικού στις συσταθείσες θέσεις.

5.    Με το άρθρο 17 ρυθμίζονται οικονομικά θέματα των Ο.Τ.Α.
Πέραν όλων των άλλων που ρυθμίζονται από αυτό το άρθρο, θέλουμε να σας επισημάνουμε δύο παραγράφους ήτοι:

α. Με την παρ. 7 καταργείται από 1 Ιανουαρίου 2007 ο λογαριασμός που τηρείται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων υπό τον τίτλο «Πληρωμές Αποδοχών Κοινοτικών Υπαλλήλων» και ρυθμίζεται το υφιστάμενο στις 31-12-2006 χρεωστικό υπόλοιπο του εν λόγω λογαριασμού.
Με την κατάργηση του εν λόγω λογαριασμού, οι αποδοχές των υπαλλήλων των Κοινοτήτων θα καταβάλλονται από τον προϋπολογισμό αυτών και τα ποσά που εγγράφονται σ΄ αυτόν δεν θα μεταφέρονται πλέον στον λογαριασμό του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.
β. Με την παρ. 8 δίνεται η δυνατότητα με απόφαση του Δημάρχου ή του Προέδρου της Κοινότητας να καθορίζεται ο συγκεκριμένος Προϊστάμενος οργανικής μονάδας στον οποίο χορηγείται κάθε φορά η συσκευή κινητής τηλεφωνίας, καθώς και το ανώτατο όριο δαπάνης που μπορεί να πραγματοποιείται για κάθε σύνδεση (το ανώτατο όριο ισούται με αυτό του Αντιδημάρχου). Η ρύθμιση αυτή έγινε προκειμένου να καλύπτονται επιτακτικές ανάγκες λειτουργίας.
Ο ανώτατος αριθμός συνδέσεων κινητής τηλεφωνίας που μπορεί να χορηγεί κάθε Ο.Τ.Α. καθορίζεται ως εξής:

  • Για τους Δήμους με πληθυσμό έως 5.000 κατοίκους και τις Κοινότητες, μία (1) σύνδεση.

  • Για τους Δήμους με πληθυσμό από 5.001 έως 20.000 κατοίκους, έως δύο (2) συνδέσεις.

  • Για τους Δήμους με πληθυσμό άνω των 20.000 κατοίκων, έως τρεις (3) συνδέσεις.

    6.    Τέλος με τα άρθρα 25 και 26 αντικαθίστανται διατάξεις του νέου Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα (Ν. 3463/2006).

    Ύστερα από τα ανωτέρω καλείστε να ενημερώσετε τα μέλη σας και να κοινοποιήσετε το έγγραφό μας αυτό στις αρμόδιες υπηρεσίες.

     

    Για την Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α.

     

    Ο Πρόεδρος

    Θέμης Μπαλασόπουλος

    Ο Γεν. Γραμματέας

    Γιώργος Καταχανάς