ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Αθήνα, 26 Οκτωβρίου 2004

Αρ. Πρωτ.: 1082


Προς:
Συλλόγους – Μέλη
της Π.Ο.Ε.- Ο.Τ.Α.

Σας ανακοινώνουμε ότι στο Φ.Ε.Κ. – ΤΕΥΧΟΣ Α’ – ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 195/19-10-2004 δημοσιεύθηκε ο Νόμος “Οργάνωση και Λειτουργία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού”, τον οποίο και σας αποστέλλουμε.

Οι διατάξεις του ανωτέρω Νόμου περιλαμβάνουν και ρυθμίσεις που αφορούν τους εργαζόμενους στους Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού και συγκεκριμένα:

1. Με τις παρ. 2 και 3 του άρθρου 21, καταργούνται οι διατάξεις των άρθρων 247 και 248 του Ν. 1188/1981, τα δε άρθρο 245 και 246 του ίδιου Νόμου αντικαθίστανται. Με τις ρυθμίσεις αυτών των παραγράφων προβλέπονται, η σύσταση θέσεων δικηγόρων το πως συνιστώνται καθώς και οι αποδοχές των.

2. Με την παρ.4 του άρθρου 22 αντικαθίσταται η παρ. 1 του άρθρου 13 του Ν.2130/1993 που αφορούσε την πρόσληψη προσωπικού για τις ανάγκες των έργων που εκτελούνται με αυτεπιστασία. Με τις ρυθμίσεις αυτής της παραγράφου, προβλέπεται ότι η πρόσληψη αυτού του προσωπικού γίνεται με απόφαση του Δημάρχου, του Προέδρου της Κοινότητας ή του Προέδρου του Συνδέσμου ή του Ν.Π.Δ.Δ., εφόσον ή απασχόλησή του δεν υπερβαίνει τις 135 εργάσιμες ημέρες τον χρόνο, δυνατότητα ανανέωσης απαγορεύεται.
Η πρόσληψη αυτή εμπίπτει στις εξαιρέσεις της 55/98 ΠΥΣ, όπως ισχύει, δηλ. δεν απαιτείται έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου (άρθρο 6 παρ. 5 του Ν. 3146/2003).
Η διαδικασία υπόκειται σε έλεγχο του Α.Σ.Ε.Π. κατά την παρ. 4 του άρθρου 20 του Ν. 2190/1994, δηλ. όπως γίνεται για το προσωπικό που προσλαμβάνεται με απόφαση του αρμοδίου οργάνου για την αντιμετώπιση απρόβλεπτων και κατεπειγουσών αναγκών.

3. Με την παρ.10 του ίδιου άρθρου 22, αντικαθίσταται το άρθρο 240 του Ν. 1188/1981, που αφορά το αδιαβάθμιστο προσωπικό που υπηρετεί σε Ν.Π.Δ.Δ., Συνδέσμους και στους αδιαβάθμιστους υπαλλήλους των Κοινοτήτων. Με τις ρυθμίσεις αυτές οι αποδοχές του προσωπικού αυτού δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερες από τις εκάστοτε ισχύουσες αποδοχές του 14ου μισθολογικού κλιμακίου της κατηγορίας που ανήκουν (Π.Ε., Τ.Ε., Δ.Ε., Υ.Ε.).

4. Με την παρ.11 του ίδιου άρθρου 22 αντικαθίσταται η παρ.3 του άρθρου 16 του Ν.3205/2003 και έτσι από την ισχύ του ανωτέρω Νόμου, 19 Οκτωβρίου 2004 δεν απαιτείται δημοσίευση στην εφημερίδα της Κυβέρνησης των αποφάσεων των αρμοδίων οργάνων των Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού, για την καθιέρωση υπερωριών, νυκτερινών και εξαιρέσιμων ημερών για τους υπαλλήλους. Η δημοσίευση των αποφάσεων αυτών γίνεται με ανάρτηση στο κατάστημα του οικείου Ο.Τ.Α.

5. Με το άρθρο 24 προβλέπεται ότι η ταμειακή λειτουργία των Δήμων με πληθυσμό άνω των πέντε χιλιάδων (5.000) κατοίκων διεξάγεται υποχρεωτικά από 1-1-2005 από ιδία ταμειακή υπηρεσία που συνιστάται με το Ο.Ε.Υ. Έτσι όλοι οι Δήμοι που έχουν πληθυσμό πάνων από 5.000 κατοίκους θα πρέπει να τροποποιήσουν τους Ο.Ε.Υ. (όσοι δεν έχουν τροποποιηθεί) και να προβλέψουν ιδία ταμειακή υπηρεσία.

6. Με το άρθρο 26 προβλέπεται η νομιμοποίηση δαπανών αιρετών οργάνων Ο.Τ.Α. και υπαλλήλων, έτσι θεωρούνται νόμιμες οι δαπάνες που πληρώθηκαν μέχρι 31-12-2003, από Δήμους, Κοινότητες, Ν.Π.Δ.Δ. και Συνδέσμους αυτών εφόσον:
α. Προβλέπονται από τις οικείες διατάξεις ή συνάδουν προδήλως με την αποστολή και τις αρμοδιότητες
β. Έχουν εγκριθεί και βεβαιωθεί από τα αρμόδια όργανα
γ. Διενεργήθηκαν για σκοπό που έχει επιτελεσθεί και
δ. Δεν έχουν ακυρωθεί σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Καταλογισμοί που έχουν γίνει σε βάρος αιρετών οργάνων ή υπαλλήλων αίρονται, τυχόν δε βεβαιωθέντα ποσά από την ίδια αιτία διαγράφονται.
Στις παραπάνω ρυθμίσεις δεν υπάγονται δαπάνες οι οποίες έχουν κριθεί παράνομες με τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις, ή για τις οποίες έχουν επιβληθεί πειθαρχικές κυρώσεις.

7. Με την παρ. 3 του άρθρου 29, οι αποδοχές του Γενικού Γραμματέα Δήμου, θα καθορίζονται με κ.υ.α. των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Οικονομίας και Οικονομικών. Μέχρι την έκδοση της ανωτέρω κ.υ.α. οι αποδοχές αυτών θα εξακολουθούν να καταβάλλονται όπως καταβάλλονται μέχρι σήμερα.

8. Με το άρθρο 30:
α. Με την παρ.1 του άρθρου 30, ρυθμίστηκε πλέον το θέμα της φορολόγησης των κατ΄ αποκοπή εξόδων κίνησης
και έτσι ρητά πλέον δεν υπόκεινται σε φόρο εισοδήματος, τυχόν καταλογισμοί που συντελέστηκαν δεν εκτελούνται και τα ποσά που βεβαιώθηκαν είτε σε βάρος αιρετών , είτε σε βάρος των υπαλλήλων διαγράφονται. Εκκρεμείς διαδικασίες καταλογισμού καταργούνται.
β. Με την παρ.2 του ανωτέρω άρθρου ρυθμίστηκε το θέμα της διαδικασίας πρόσληψης του καλλιτεχνικού προσωπικού με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου
(Αρχιμουσικοί, Μουσικοί, κλπ.) και έτσι το προσωπικό αυτό θα προσλαμβάνεται σύμφωνα με την διαδικασία που ορίζεται από το Π.Δ. 524/1980.
Η ίδια διαδικασία θα τηρείται και για την πρόσληψη αντιστοίχων ειδικοτήτων με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου. Για δε το εκπαιδευτικό προσωπικό που προσλαμβάνεται σε μόνιμες θέσεις (Καθηγητές Γυμναστικής, Νηπιαγωγοί, κλπ.) θα τηρείται η διαδικασία του άρθρου 18 του Ν.2190/1994, όπως ισχύει.
γ. Με την παρ.3 προβλέπεται ότι και για πρόσληψη μόνιμου διοικητικού προσωπικού
(Π.Ε. Διοικητικού, Λογιστικού, Τ.Ε. 17, Τ.Ε. 22 και Δ.Ε.), δεν απαιτείται έγκριση Υπουργικού Συμβουλίου και η όλη διαδικασία θα ενεργείται από τον οικείο Ο.Τ.Α., όπως γινόταν μέχρι σήμερα για τις ανταποδοτικές υπηρεσίες, για τους τεχνικούς κλάδους κλπ.
δ. Με την παρ. 4 προβλέπεται ότι για πλήρωση θέσεων ή για μετάταξη σε κλάδο Δ.Ε. δεν απαιτείται η γνώση χειρισμού Η/Υ
, εκτός αν πρόκειται για κλάδο Δ.Ε. Διοικητικών Γραμματέων.
ε. Με την παρ. 5 αντικαταστάθηκε η παρ.5 του άρθρου 19 του Π.Δ. 23/2002 και έτσι η εκπαίδευση του ειδικού ένστολου προσωπικού της Δημοτικής Αστυνομίας μπορεί να γίνεται και στις κατά τόπο Σχολές της Ελληνικής Αστυνομίας. Με Κ.Υ.Α. των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Δημόσιας Τάξεως θα καθοριστεί κάθε αναγκαία λεπτομέρεια.
στ. Με την παρ. 6 ρυθμίζεται η οργάνωση των Δημοτικών και Κοινοτικών Παιδικών Σταθμών. Έτσι όσοι Παιδικοί Σταθμοί, έχουν συγχωνευθεί σε ένα Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου μπορούν να οργανώνονται είτε σε επίπεδο Διεύθυνσης ή αυτοτελούς Τμήματος ανάλογα με τον αριθμό των υπηρετούντων υπαλλήλων, αν δεν έχουν συγχωνευθεί αλλά λειτουργούν ως ξεχωριστά Ν.Π.Δ.Δ., ανεξάρτητα από τον αριθμό των υπηρετούντων υπαλλήλων οργανώνονται σε αυτοτελή γραφεία. Έτσι Ο.Ε.Υ. που έχουν ψηφισθεί με διαφορετικό τρόπο θα πρέπει να προσαρμοστούν σύμφωνα με τις ανωτέρω ρυθμίσεις.

9. Τέλος με την παρ. 12 του άρθρου 35, αναστέλλεται η άσκηση ορισμένων αρμοδιοτήτων που αναφέρονται στην παρ. Α του άρθρου 2 του Π.Δ. 23/2002. Έτσι μέχρι την ανάληψη αυτών των αρμοδιοτήτων από τη Δημοτική Αστυνομία με τη διαδικασία που ορίζεται από τις ανωτέρω διατάξεις, οι αρμοδιότητες που αναστέλλονται εξακολουθούν να ασκούνται από την Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ.).

 

Για την Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε. - Ο.Τ.Α.

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Θέμης Μπαλασόπουλος

Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Μπάμπης Βορτελίνος