ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
   ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
        ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Αθήνα, 23 Σεπτεμβρίου 2003

Αρ. Πρωτ.:1070

 

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ Γ.Σ. ΤΗΣ Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α.
ΠΕΜΠΤΗ 18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2003

24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
ΔΕΥΤΕΡΑ 6 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2003

48ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
ΠΕΜΠΤΗ – ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16 ΚΑΙ 17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2003


Συνάδελφοι,

Το καλοκαίρι οι Δήμοι βρέθηκαν σε δυσμενή θέση λόγω των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, ως αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση στα θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι υποσχέσεις των αρμοδίων κυβερνητικών παραγόντων μπορεί να οδήγησαν σε αναστολή των κινητοποιήσεων, αλλά η μη υλοποίηση τους οξύνει τα προβλήματα των Ο.Τ.Α. και τους φέρνει σε οικονομικό αδιέξοδο.

Τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οι αυξήσεις των τελευταίων χρόνων, οι οποίες ήταν κάτω από τον πληθωρισμό, επιδείνωσαν τη θέση τους. Το εισόδημά τους εξανεμίζεται από την ακρίβεια στα βασικά είδη κατανάλωσης, την επιβάρυνση από την παραπαιδεία, την αύξηση των νοσηλίων κλπ. Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για το 2004, με την εφαρμογή του «νέου» μισθολογίου, στην καλύτερη περίπτωση θα κινείται στο όριο μιας εισοδηματικής πολιτικής και σε καμία περίπτωση δεν θα καλύπτει τις ανάγκες των εργαζομένων.

Η πολιτική της, στα πλαίσια των γενικότερων κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του κεφαλαίου, η οποία μειώνει το εισόδημά μας, ελαστικοποιεί τις εργασιακές σχέσεις, προωθεί τη μερική απασχόληση και πλήττει την κοινωνική ασφάλιση πρέπει άμεσα να ανατραπεί.

Το Γενικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α. στη συνεδρίαση του την ΠΕΜΠΤΗ 18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ, έχοντας υπόψη τα παραπάνω, κατέληξε στα εξής:

1. Εκφράζει την πλήρη αντίθεση του στις προωθούμενες ρυθμίσεις στον Κώδικα των Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων και στο Δημοτικό και Κοινοτικό Κώδικα, (ζητά την απόσυρσή του) οι οποίες, ιδιαίτερα αυτές που αναφέρονται στο δεύτερο για τις Δημοτικές Επιχειρήσεις και τις Συμπολιτείες θα αλλάξουν δραματικά σε βάρος των εργαζομένων το τοπίο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Το Γενικό Συμβούλιο αποφάσισε να καταθέσει αναλυτικά τις προτάσεις του και να προχωρήσει σε διοργάνωση ημερίδας μέσα στον Οκτώβριο για το Δημοτικό και Κοινοτικό Κώδικα.

2. Απορρίπτει τις προτάσεις της κυβέρνησης για το μισθολόγιο, οι οποίες αποτελούν κοροϊδία και διεκδικεί μισθολόγιο (βάσει των θέσεων του σ.κ) με ενσωμάτωση όλων των επιδομάτων στο βασικό μισθό, ακώλυτη μισθολογική εξέλιξη, χωρίς σύνδεση της αμοιβής με την παραγωγικότητα και το βαθμό, κατώτερο μισθό 1.050 € και ανάλογες αυξήσεις σε όλα τα μισθολογικά κλιμάκια.
Επειδή όμως οι μέχρι τώρα ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το μισθολόγιο κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση (ενσωματώνει μόνο το χρονοεπίδομα, το επίδομα εξομάλυνσης και μέρος του κινήτρου απόδοσης), το Γενικό Συμβούλιο ζητά επιπλέον από τις όποιες αυξήσεις θα δοθούν, ενσωμάτωση των εξόδων κίνησης στο ειδικό επίδομα απασχόλησης και αύξηση κατά 150 €, προκειμένου να καλυφτούν και οι απώλειες από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και της φορολογίας.

3. Κατάργηση του Νόμου για τη μερική απασχόληση, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των πάγιων αναγκών των Ο.Τ.Α. και τακτοποίηση των συμβασιούχων.

4. Αποτροπή των ιδιωτικοποιήσεων και κατάργηση των Δημοτικών Επιχειρήσεων που το αντικείμενό τους αφορά Δημόσιου και Κοινωνικού χαρακτήρα αρμοδιότητες, με την παράλληλη μετάταξη του προσωπικού τους στους Ο.Τ.Α.

5. Αναγνώριση των Β.Α.Ε. στο Δημόσιο και τους Ο.Τ.Α., άμεση ένταξη όλων των επαγγελμάτων και ειδικοτήτων που αναφέρονται στον κανονισμό Β.Α.Ε. του Ι.Κ.Α., μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά μια πενταετία.
Βελτίωση και αύξηση των παροχών του Τ.Υ.Δ.Κ.Υ. – Τ.Α.Δ.Κ.Υ.

6. Εφαρμογή του 35ωρου, 5μερου, 7ωρου σ’ όλους τους εργαζόμενους και 30ωρου, 5μερου, 6ωρου για τους εργαζόμενους στα Β.Α.Ε.

Συνάδελφοι,
Τα παραπάνω αιτήματα μαζί και με άλλα που από καιρό έχουμε καταθέσει στην κυβέρνηση και αφορούν κατηγορίες εργαζομένων (Παιδικοί Σταθμοί κλπ), πρέπει ο κλάδος μαζικά και αγωνιστικά να τα διεκδικήσει σε συνεργασία και με άλλους κλάδους εργαζομένων που αυτή την περίοδο κινητοποιούνται για παρόμοια αιτήματα.

Στα πλαίσια αυτά το Γενικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α. στη συνεδρίαση του στις 18 Σεπτεμβρίου 2003 αποφάσισε:

1. Την προκήρυξη 24ωρης προειδοποιητικής απεργίας τη ΔΕΥΤΕΡΑ 6 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2003 και συγκεντρώσεις των εργαζομένων σ’ όλες τις πόλεις της Ελλάδας.
Κεντρική συγκέντρωση στην Αθήνα στις 10.00 το πρωί στα γραφεία της Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α. (Καρόλου 24 – Πλ. Καραϊσκάκη) και πορεία στο Υπουργείο Εσωτερικών.
2. Τη συνέχιση με 48ωρη απεργία την Πέμπτη και Παρασκευή 16 και 17 Οκτωβρίου 2003 και με προοπτική την κλιμάκωση της αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα μας.
3. Για την προετοιμασία των απεργιακών κινητοποιήσεων και την ενημέρωση των εργαζομένων το επόμενο 10ημερο οργανώνονται περιφερειακές συσκέψεις των σωματείων όλης της χώρας, περιοδείες και συγκεντρώσεις σε χώρους εργασίας, καθώς και η έκδοση ανακοίνωσης και αφίσας, και η πραγματοποίηση συνέντευξης τύπου κλπ.

Το Γενικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α. με βάση τα παραπάνω, καλεί όλους τους εργαζομένους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να δώσουν μαζικά το παρόν στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις της Ομοσπονδίας για να δοθούν ουσιαστικές λύσεις στα αιτήματα του κλάδου.

• ΓΙΑ ΝΕΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ – ΜΕ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΜΙΣΘΟ.
• ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΚΛΑΔΙΚΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ.
• ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΡΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ.
• ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ Κ.Β.Α.Ε. ΤΟΥ Ι.Κ.Α. ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ Ο.Τ.Α.
• ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ Τ.Α.
• ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΜΑΣ (Τ.Α.Δ.Κ.Υ. – Τ.Υ.Δ.Κ.Υ.).

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ ΣΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΗΣ Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α.

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς

Για την Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε. - Ο.Τ.Α.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Θ. Μπαλασόπουλος

Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Μπάμπης Βορτελίνος