ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Αθήνα, 27 Νοεμβρίου 2001
Αρ πρωτ.: 1069

Προς:
Συλλόγους Μέλη
της Π.Ο.Ε. - Ο.Τ.Α.

Συνάδελφοι,

Μετά τη συνάντηση της Π.Ο.Ε. - Ο.Τ.Α. την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2001 με τη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και κατά την οποία έγινε συζήτηση επί του συνόλου του πλαισίου της ομοσπονδίας, συνεδρίασε η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε. - Ο.Τ.Α. τη Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2001 προκειμένου να εκτιμήσει τις απαντήσεις του Υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και κατέληξε στα παρακάτω:

Η Εκτελεστική Επιτροπή εκτιμά κατ' αρχήν από την νέα ηγεσία του Υπουργείου, εκδηλώθηκε επιθυμία για ένα κλίμα, καλύτερης και σταθερότερης συνεργασίας τόσο πάνω στα προβλήματα του κλάδου, όσο και αυτών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ειδικότερα οι προτάσεις του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης των επιμέρους θεμάτων έχουν ως εξής:

1. Υπογραφή Σ.Σ.Ε. για το προσωπικό Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου, για το 2001 με αυξήσεις ανάλογες των μονίμων και 5.000 δρχ. στα μηνιαία κατ΄ αποκοπή έξοδα κίνησης.

2. Αύξηση των μηνιαίων κατ΄ αποκοπή εξόδων κίνησης και στους με σχέση εργασίας Δημοσίου Δικαίου κατά 5.000 δρχ το μήνα, αναδρομικά από 1-1-2001.

3. Προωθείται νομοθετική ρύθμιση για την καταβολή του "ΠΡΙΜ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑΣ" σ΄ όλους τους εργαζόμενους των Ο.Τ.Α. με αποπληρωμή του ποσού μέχρι και 4 χρόνια, με υποχρέωση οι συμφωνίες των εργαζομένων και Δημοτικών Συμβουλίων να έχουν ολοκληρωθεί μέσα σε έξη (6) μήνες.
Η κυβέρνηση θα ενισχύσει μέσω των Κ. Α. Π. το 50% του ποσού.
Ήδη για τούτο υπάρχει δημόσια δήλωση του Υφυπουργού Εσωτερικών κ. Λ. Παπαδήμα στο συνέδριο της Τ.Ε.Δ.Κ.Ν.Α.

4. Να αναπροσαρμοσθούν τα όρια της υπερωριακής αποζημίωσης κατά μήνα για τους υπαλλήλους των Δήμων και Κοινοτήτων που τηρούν τα πρακτικά των συνεδριάσεων των Δημοτικών και Κοινοτικών Συμβουλίων, καθώς και των Συμβουλίων των Συνδέσμων, βάσει του πληθυσμού του Ο.Τ.Α. στην Περιφέρεια του οποίου έχουν την έδρα και των Νομικών Προσώπων και Ιδρυμάτων.

5. Δεσμεύτηκε για άλλη μια φορά για την τροποποίηση του άρθρου 300 του Ν. 1188/81 για αύξηση της αποζημίωσης του με σχέση εργασίας Αορίστου Χρόνου προσωπικού. Ελπίζουμε αυτή τη φορά να υπάρξει συνέπεια.

6. Προωθείται νομοθετική ρύθμιση, σε συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο, για την επίλυση του προβλήματος που δημιουργήθηκε στους εργαζόμενους στους πρώην κρατικούς παιδικούς σταθμούς με το άρθρο 12 του Ν. 2880/01 (συνταξιοδοτικό και ασφαλιστικό καθεστώς).

7. Με τον υπό έγκριση Κανονισμό Λειτουργίας των Παιδικών Σταθμών παραμένει το ίδιο καθεστώς που ίσχυε για τις διακοπές (Χριστούγεννα, Πάσχα, κλπ), στους εργαζόμενους σ' αυτούς.

8. Ρυθμίζεται με διάταξη το θέμα που έχει προκύψει με την παρ. 3 του άρθρου 26 του Ν. 2819/98 (επιλογή προϊσταμένων στους παιδικούς σταθμούς), επαναφέροντας σε ισχύ το προηγούμενο καθεστώς του άρθρου 36 του Ν. 2190/94.

9. Απάντησε θετικά στην πρόβλεψη κλάδου ΠΕ Νηπιαγωγών στο προσοντολόγιο των Ο.Τ.Α. , δεδομένου ότι πλέον οι νηπιαγωγοί αποφοιτούν από τα Α.Ε.Ι. Ήδη αναγράφεται στο πρότυπο Ο.Ε.Υ. που στάλθηκε από το Υπουργείο.

10. Κρίνει ως θετική τη πρότασή μας για τον τρόπο πρόσληψης όλου του οργανικού προσωπικού των Ο.Τ.Α. και στη βάση αυτή θα γίνει συζήτηση για τη διαμόρφωση ενός πλαισίου αντίστοιχου αυτού των προσλήψεων για τις ανταποδοτικές εργασίες.
Στα πλαίσια αυτά μπορεί να αντιμετωπιστεί και το θέμα του έκτακτου προσωπικού που πρέπει να είναι αυστηρά προσδιορισμένο και συνδυασμένο με τις εποχιακές ανάγκες και μόνο, με παράλληλο περιορισμό του χρόνου απασχόλησης.

11. Συζητά επί της πρότασης μας για την λειτουργία των Δημοτικών Επιχειρήσεων (όχι δημοτικές επιχειρήσεις όπου υπάρχουν οργανωμένες δημοτικές υπηρεσίες) αλλά και την τακτοποίηση του προσωπικού που υπηρετεί εξυπηρετώντας τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες των υπηρεσιών βάσει των οργανογραμμάτων κάτω βέβαια από ορισμένες προϋποθέσεις (χρόνος υπηρεσίας, ανάγκες που καλύπτει κλπ.), και παρά το γεγονός της ύπαρξης συνταγματικού προβλήματος. Ήδη επ' αυτών έχουν γίνει και δημόσια τοποθετήσεις στις συναντήσεις του Υπουργού με την Κ.Ε.Δ.Κ.Ε. και Τ.Ε.Δ.Κ.Ν.Α.

12. Συμφωνεί με την θέση της Π.Ο.Ε. - Ο.Τ.Α. για τον περιορισμό δημιουργίας Δημοτικών Επιχειρήσεων . Σχετικές είναι και οι εξαγγελίες που έκανε ο Υπουργός στις συναντήσεις με την Κ.Ε.Δ.Κ.Ε. και Τ.Ε.Δ.Κ.Ν.Α.

13. Διαφωνεί για την τακτοποίηση του προσωπικού με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου μερικής απασχόλησης (τρεις ώρες την ημέρα ή τρεις ημέρες την εβδομάδα) να μετατραπούν σε πλήρους απασχόλησης με αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων , εφ΄ όσον καλύπτουν πάγιες ανάγκες .
Εκτός και αν η σχετική τροπολογία έχει την θετική συναίνεση και των υπολοίπων κομμάτων.

14. Δίνεται η δυνατότητα της πρόβλεψης θέσης Γενικού Διευθυντή και σε Δήμους που έχουν πληθυσμό πάνω από 50.000 κατοίκους.
Ενώ στους Δήμους με πληθυσμό πάνω από 100.000 κατοίκους είναι δυνατή η πρόβλεψη μέχρι και δύο θέσεων Γενικών Διευθυντών.

15. Θα δοθεί κατεύθυνση (με εγκύκλιο του ΥΠ. ΕΣ.) για την σύσταση θέσεων ΓΙΑΤΡΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ και ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ με παράλληλη τροποποίηση των Ο.Ε.Υ. των Ο.Τ.Α. για πρόβλεψη τέτοιων θέσεων στους Οργανισμούς των.
Μέχρι τότε οποιοδήποτε αίτημα θα υποβάλλεται για έγκριση συμβάσεων έργου των πιο πάνω ειδικοτήτων το Υπουργείο θα τις εγκρίνει.

16. Έγινε δεκτό το αίτημα για λειτουργία Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας και σε Ο.Τ.Α. που έχουν πάνω από 50 εργαζόμενους .
Σε Ο.Τ.Α. που έχουν λιγότερους εργαζόμενους να προβλέπονται διαδημοτικές συνεργασίες.

17. Με εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών θα υπενθυμίζεται στους Ο.Τ.Α. η υποχρέωσή τους για την εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου και των Σ.Σ.Ε. (ιατρικές εξετάσεις , εμβολιασμοί κλπ.) για τα ζητήματα Υγιεινής και Ασφάλειας και την επιβολή των αναλόγων κυρώσεων όπου δεν εφαρμόζονται .

18. Επίσης με εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών θα τονίζεται η υποχρέωση των Ο.Τ.Α. για την χορήγηση στις προβλεπόμενες από τις Υ.Α. και Σ.Σ.Ε. ΠΑΡΟΧΕΣ ΣΕ ΕΙΔΟΣ, τονίζοντας τις κυρώσεις και ευθύνες των Δημάρχων σε πιθανή καθυστέρηση ή άρνηση χορήγησή τους.

19. Με νομοθετική ρύθμιση θα συγκροτηθεί ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΩΔΙΚΑ προκειμένου να συντάξει και να ψηφιστεί ο ΝΕΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ.
Ήδη υπάρχει προσχέδιο που είχε συνταχθεί και με τη συμμετοχή εκπροσώπου της ΠΟΕ - ΟΤΑ.

20. Είναι θετικό το Υπουργείο στην πρόταση μας για την επίλυση των προβλημάτων που προκύπτουν από τις επιπλέον εργασίες που ανατίθεται κάθε φορά στους Ο.Τ.Α. ή με προγραμματικές συμβάσεις μεταξύ των αρμόδιων φορέων (Κ.Ε.Δ.Κ.Ε., ΠΟΕ - ΟΤΑ) ή όπου είναι αναγκαίο π.χ. Ο.Γ.Α. να προβλέπεται πως οι εργασίες αυτές θα ασκούνται από δικό του προσωπικό.

21. Συμφωνεί και το Υπουργείο Εσωτερικών ότι για την επιμόρφωση εργαζομένων και αιρετών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι αναγκαία ή ίδρυση ανεξάρτητης ΣΧΟΛΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ.

Συνάδελφοι,

Στην ίδια συνεδρίαση η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε. - Ο.Τ.Α. με απόφασή της εξουσιοδότησε τον Πρόεδρο για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το προσωπικό με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου για το έτος 2001 με αυξήσεις ανάλογες των μονίμων και 7.000 δρχ στα μηνιαία κατ΄ αποκοπή έξοδα κίνησης από 1-1-2001.

Τα μηνιαία κατ΄ αποκοπή έξοδα κίνησης να αυξάνονται κατά 7.000 δρχ το μήνα και στο προσωπικό με σχέση εργασίας Δημοσίου Δικαίου αναδρομικά από 1-1-2001.

Για οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη θα υπάρξει άμεση ενημέρωση από τα αρμόδια όργανα της Ομοσπονδίας.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Για την Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Θ. Μπαλασόπουλος

Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Μπάμπης Βορτελίνος