ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Αθήνα, 18 Σεπτεμβρίου 2006
Αρ. Πρωτ.:1006

Προς:
Υφυπουργό Εσωτερικών,
Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης
κ. Αθανάσιο Νάκο
Σταδίου 27
101 83 – Αθήνα

Κοινοποίηση:
1. Πρόεδρο του ΠΑ.ΣΟ.Κ.
κ. Γιώργο Παπανδρέου
Χ. Τρικούπη 50
106 80 – Αθήνα
2. Γενική Γραμματέα του Κ.Κ.Ε.
κ. Αλέκα Παπαρήγα
Λεωφ. Ηρακλείου 145
142 31 – Αθήνα
3. Πρόεδρο του Συνασπισμού
κ. Αλέκο Αλαβάνο
Πλ. Ελευθερίας 1
104 37 – Αθήνα
4. Πρόεδρο και Μέλη
του Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε.
Γ. Γενναδίου 8
106 78 – Αθήνα
5. Πρόεδρο Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.
κ. Σπύρο Παπασπύρο
Λέκκα 23 -25
105 62 – Αθήνα

 

Κύριε Υφυπουργέ,

Με αφορμή τη με αρ. πρωτ.: 2886/14-9-2006 επιστολή σας προς την Ομοσπονδία μας, σχετικά με τη δέσμευση της κυβέρνησης για την επέκταση των Β.Α.Ε. και στους εργαζομένους των Ο.Τ.Α., σας επισημαίνουμε πως κατ΄αρχήν μας δημιούργησε έκπληξη, διότι χωρίς να έχουμε επί πέντε (5) μήνες συνομιλήσει και διαπραγματευτεί για το ζήτημα αυτό παρεμβαίνετε και μας “επιπλήττετε” για δήθεν μη συμμετοχή μας στο διάλογο για την επίλυση του σοβαρού αυτού ζητήματος.
Θεωρούμε υποχρέωσή μας να σας ενημερώσουμε ότι όλο αυτό το χρονικό διάστημα η Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α. και προτάσεις κατέθεσε αλλά και ήταν η μόνη που ενδιαφερόταν για την επίλυση του προβλήματος. Ανακόλουθη των δεσμεύσεων της εμφανίζεται να είναι η κυβέρνηση. Και αυτό γιατί:

1. Με το με αρ. πρωτ.: 1276/14-4-2006 έγγραφό σας συστήσατε ΤΡΙΜΕΛΗ επιτροπή που θα αποτελείτο από εκπροσώπους του Υπουργείου Εσωτερικών, της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε. και της Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α. που εντός δύο (2) μηνών θα ολοκλήρωνε το διάλογο για την εφαρμογή του θεσμού των Β.Α.Ε. και στους εργαζόμενους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
2. Η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας, μας με το με αρ. πρωτ.: 490/20-4-2006 έγγραφo, της όρισε τους εκπροσώπους της στην συσταθείσα ΤΡΙΜΕΛΗ επιτροπή.
3. Η πρώτη πρόσκληση για την έναρξη του διαλόγου για τα Β.Α.Ε. έγινε με το με αρ. πρωτ.: 22439/4-5-2006 έγγραφο που υπογράφεται από το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου σας κ. Αθανάσιο Βεζυργιάννη.
Στην πρόσκληση αυτή η επιτροπή ξαφνικά έγινε από ΤΡΙΜΕΛΗΣ, “ΤΕΤΡΑΜΕΛΗΣμε την πρόσκληση συμμετοχής και της Π.Ο.Π. – Ο.Τ.Α.
4. Η Ομοσπονδία μας άμεσα αντέδρασε στην αθέτηση της συμφωνίας για τη συγκρότηση της επιτροπής και με το με αρ. πρωτ.: 583/5-5-2006 έγγραφό της δήλωσε ότι δεν θα συμμετάσχει σε καμία διαδικασία διαλόγου με τη συμμετοχή της Π.Ο.Π. – Ο.Τ.Α. μιας και η εν λόγω Ομοσπονδία δεν είχε καμία συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που έθεταν την βάση για τις διαπραγματεύσεις στα Β.Α.Ε., ούτε εκπροσωπεί εργαζόμενους Δημοσίου Δικαίου που θα πρέπει να ενταχθούν.
5. Στο έγγραφό μας αυτό απάντησε ο Γενικός Γραμματέας κ. Αθανάσιος Βεζυργιάννης με τη με αρ. πρωτ.: 23495/8-5-2006 επιστολή του, όπου επέβαλε τη συμμετοχή και της Π.Ο.Π. – Ο.Τ.Α. στην τριμελή επιτροπή παρεμβαίνοντας ξεκάθαρα στην εσωτερική λειτουργία του συνδικαλιστικού κινήματος των εργαζομένων.
6. Με νέα πρόσκληση του ο Γενικός Γραμματέας (αρ. πρωτ.: 26343/18-5-2006) συγκάλεσε την επιτροπή την Τρίτη 23 Μαΐου 2006 αγνοώντας την δήλωσή μας ότι δεν θα συμμετάσχουμε σε καμία συζήτηση επιτροπής που έχει αλλοιωθεί η σύνθεσή της.
Στην επιτροπή παρέστη ο εκπρόσωπός μας και αφού δήλωσε και πάλι ότι το Υπουργείο χρησιμοποιώντας τη συμμετοχή της Π.Ο.Π. – Ο.Τ.Α. τορπιλίζει το διάλογο, δεσμεύτηκε για τη διευκόλυνση των διαδικασιών επίλυσης του προβλήματος να κατατεθούν εκ μέρους της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. μέχρι τις 31 Μαΐου 2006 γραπτώς οι προτάσεις της για τα Β.Α.Ε.
7. Η Εκτελεστική Επιτροπή με το με αρ. πρωτ.: 704/31-5-2006 κατέθεσε εγγράφως την πρότασή της τόσο στο Υπουργείο όσο και στην Κ.Ε.Δ.Κ.Ε.
8. Στις αρχές Ιουλίου, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με το Γενικό Γραμματέα κ. Αθανάσιο Βεζυργιάννη σχετικά με την πορεία επίλυσης των αιτημάτων του κλάδου, αλλά και των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει η κυβέρνηση μετά την απεργιακή κινητοποίηση του Απριλίου 2006 και ειδικότερα για τα Β.Α.Ε., ανέφερε ότι το Υπουργείο θα απαντήσει μετά την τοποθέτηση του Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε.
Σχετικό είναι και το με αρ. πρωτ.: 835/11-7-2006 έγγραφό της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α..
9. Στη συνεδρίασή του στις 24 Ιουλίου 2006 το Διοικητικό Συμβούλιο της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε. αποφασίζει ΟΜΟΦΩΝΑ την αποδοχή του αιτήματος για τα Β.Α.Ε. σύμφωνα με την πρόταση της Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α.
Σχετικό είναι το με αρ. πρωτ.: 3149/26-7-2006 πρακτικό συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της.

 

Κύριε Υφυπουργέ,

Μετά την παράθεση των παραπάνω στοιχείων είναι φανερό ότι μέχρι σήμερα αυτοί που αρνούντο τη συζήτηση και με δική τους ευθύνη δεν έχει δοθεί λύση είναι οι αρμόδιοι του Υπουργείου σας.
Ως προς το περιεχόμενο του εγγράφου σας(αρ. πρωτ.: 2886/14-9-2006) σχετικά με τα επαγγέλματα που θα ενταχθούν στα Β.Α.Ε. αλλά και ότι ο διεξαγόμενος “διάλογος” εντάσσεται στο πλαίσιο γενικότερου διαλόγου, που διεξάγεται μεταξύ κυβέρνησης και Α.Δ.Ε.Δ.Υ. για τη θεσμοθέτηση των Β.Α.Ε. στο Δημόσιο Τομέα, σας γνωρίζουμε ότι:

1. Διαφωνούμε ολοκληρωτικά με το περιεχόμενο του εγγράφου σας, καθ’ όσον απέχει κατά πολύ και από την ρύθμιση του Ν. 2703/1999, αποκλείοντας ειδικότητες και επαγγέλματα που συμπεριλαμβάνονται στον κανονισμό Β.Α.Ε. του Ι.Κ.Α.
2. Δεν υπάρχει καμία αναφορά για τους όρους και τις διαδικασίες ένταξης στα Β.Α.Ε. του ήδη υπηρετούντος προσωπικού, καθώς και του τρόπου υπολογισμού των συντάξιμων αποδοχών.
3. Στη διάρκεια της απεργιακής μας κινητοποίησης αλλά και μετά δεν υπήρξε ποτέ από τη μεριά σας η αναφορά ότι η επέκταση των Β.Α.Ε. στους εργαζομένους των Ο.Τ.Α. θα συνδυαστεί με τη γενικότερη θεσμοθέτηση που προωθεί η κυβέρνηση στο Δημόσιο Τομέα. Άλλωστε, η δέσμευση σας για επίλυση του προβλήματος εντός δύο (2) μηνών ήταν συγκεκριμένη.

 

Κύριε Υφυπουργέ,

Με την αποστολή του εγγράφου σας είναι φανερό ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, ιδιαίτερα μάλιστα μετά την ψήφιση του άρθρου 18 του Ν. 3483/2006 να προχωρήσει σε αποχαρακτηρισμό επαγγελμάτων από τα Β.Α.Ε., για να αποφύγει νέο κύκλο κινητοποιήσεων.
Είναι ολοφάνερο επίσης ότι η κυβέρνηση υπαναχωρεί από μια σαφή δέσμευσή της για ένα χρόνιο σοβαρό πρόβλημα και η ευθύνη για ότι συμβεί από εδώ και πέρα θα είναι δική σας.
Οι εργαζόμενοι στους Ο.Τ.Α. σας δηλώνουν ότι τα όρια αντοχής και ανοχής τους εξαντλήθηκαν και με μεγαλύτερη αγωνιστική διάθεση αλλά και σύμμαχο την κοινωνία θα διεκδικήσουν με οποιοδήποτε τρόπο το δίκαιο των αιτημάτων τους.

 

Για την Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α.

 

 

Ο Πρόεδρος

Θέμης Μπαλασόπουλος

Ο Γεν. Γραμματέας

Γιώργος Καταχανάς