ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Αθήνα, 18 Σεπτεμβρίου 2006
Αρ. Πρωτ.:1003

Προς:
Συλλόγους – Μέλη της Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α.

 

 

ΘΕΜΑ: “Καθιέρωση ωρών προσέλευσης και αποχώρησης των υπαλλήλων των Δημοσίων υπηρεσιών και των Ν.Π.Δ.Δ.”.

Συνάδελφοι,

Με τη με αρ. πρωτ.: ΔΙΑΔΠ/Γ2γ/οικ./14552/28-6-2006 εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, ενημερώθηκαν οι Δημόσιες Υπηρεσίες και τα Ν.Π.Δ.Δ. ότι με την ΔΙΑΔΠ/Γ2γ/οικ./1692/27-6-2006 (Φ.Ε.Κ. – ΤΕΥΧΟΣ Β’ – ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 769/27-6-2006) απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης καθορίζεται σε νέα βάση το ωράριο λειτουργίας των Δημοσίων Υπηρεσιών και των Ν.Π.Δ.Δ.

Σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 1 της ανωτέρω Υπουργικής Απόφασης εξουσιοδοτούνται να καθορίσουν με απόφαση τους τις ώρες έναρξης εργασίας του προσωπικού, μεταξύ των άλλων και οι Γενικοί Γραμματείς Περιφερειών για το προσωπικό των υπηρεσιών τους, των εποπτευόμενων από την Περιφέρεια Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, καθώς και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού της Περιφέρειας τους λόγω της ιδιαιτερότητας της φύσης του έργου τους.

Από τα ανωτέρω σαφώς προκύπτει ότι η απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης δεν ισχύει για το προσωπικό των Ο.Τ.Α. και θα πρέπει να εκδώσει απόφαση ο Γενικός Γραμματέας της οικείας Περιφέρειας.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του εδαφ. Β, της παρ. 7, του άρθρου 89 του Ν. 1188/1981, όπως αντικαταστάθηκε από την παρ. 10, του άρθρου 23 του Ν. 2307/1995, για το προσωπικό ή μέρος του προσωπικού που εργάζεται σε Μηχανογραφικά Κέντρα ή σε υπηρεσίες πληροφορικής, λόγω ειδικών δυσμενών συνθηκών εργασίας του ως άνω προσωπικού, οι εβδομαδιαίες ώρες εργασίας μπορούν να μειώνονται κατά τρεις (3) με απόφαση των οργάνων της παρ. 3 του άρθρου 89 του Ν. 1188/1981.

Προκύπτει λοιπόν, ότι προκειμένου να καθιερωθεί μειωμένο ωράριο εργασίας των ειδικοτήτων της πληροφορικής (Π.Ε. Πληροφορικής, Τ.Ε. Πληροφορικής και Δ.Ε. Πληροφορικής) που εργάζονται σε Μηχανογραφικά Κέντρα ή σε Υπηρεσίες Πληροφορικής θα πρέπει να εκδοθεί απόφαση του Γενικού Γραμματέα και Περιφέρειας ύστερα από πρόταση των Δημοτικών Συμβουλίων όπως ορίζεται στο άρθρο 89 του Ν.1188/1981.

Τέλος, σας επισημαίνουμε ότι και η απόφαση που ισχύει για το Δημόσιο και Ν.Π.Δ.Δ., δεν μειώνει το ωράριο σε όλο το προσωπικό που χειρίζεται Η/Υ, αλλά τον κλάδο των χειριστών και μόνο των Η/Υ και των χειριστών των μηχανών προετοιμασίας στοιχείων Η/Υ, για τους οποίους δεν απαιτείται να υπηρετούν μέσα σε Μηχανογραφικά Κέντρα ή σε Υπηρεσίες Πληροφορικής.

 

Για την Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α.

 

 

Ο Πρόεδρος

Θέμης Μπαλασόπουλος

Ο Γεν. Γραμματέας

Γιώργος Καταχανάς