ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Αθήνα, 11 Οκτωβρίου 2004

Αρ. Πρωτ.: 1003


Προς:
1. Υπουργό Εσωτερικών
Δημ. Διοίκ. & Αποκέντρωσης
κ. Προκόπη Παυλόπουλο
Σταδίου 27
101 83 – Αθήνα
2. Υφυπουργό Εσωτερικών
Δημ. Διοίκ. & Αποκέντρωσης
κ. Αθάνασιο Νάκο
Σταδίου 27
101 83 – Αθήνα
3. Γενικό Γραμματέα
Υπουργείου Εσωτερικών
Δημ. Διοίκ. & Αποκέντρωσης
κ. Αθανάσιο Βεζυργιάννη
Σταδίου 27
101 83 – Αθήνα

Κοινοποίηση:
Συλλόγους - Μέλη
της Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α., με αφορμή την έναρξη της λειτουργίας της επιτροπής για τον νέο Δημοτικό και Κοινοτικό Κώδικα, που συγκροτήθηκε με το Ν. 3242/2004, και τη συμμετοχή εκπροσώπου της Π.Ο.Π. – Ο.Τ.Α., πέραν της Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α., εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της και την θεωρεί ευθεία κυβερνητική παρέμβαση στα εσωτερικά του συνδικαλιστικού κινήματος των Ο.Τ.Α.

Υπενθυμίζουμε ότι το θεσμικό πλαίσιο που προσδιορίζει τα θέματα των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων καταγράφεται στους Νόμους 1876/1990 και 2738/1999, οι οποίοι υποχρεώνουν ότι, η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης, γίνεται με την αντιπροσωπευτικότερη συνδικαλιστική οργάνωση, που εν προκειμένω είναι η Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α.

Η ισότιμη συμμετοχή της Π.Ο.Π.–Ο.Τ.Α. στην επιτροπή, βρίσκεται σε αντίθεση με την ισχύουσα νομοθεσία, δημιουργεί συγχύσεις για το ποιος εκφράζει στην επιτροπή τις θέσεις της εργατικής πλευράς και μπορεί να χρησιμοποιηθεί επιλεκτικά απ΄ την κυβέρνηση για να προωθήσει τις απόψεις της.

Η θέση μας αυτή βεβαίως δεν απαγορεύει στο Υπουργείο να διαβουλεύεται με οποιονδήποτε ή στις άλλες, μη αντιπροσωπευτικές, συνδικαλιστικές οργανώσεις, να παρεμβαίνουν στη διαπραγμάτευση, εκφράζοντας τις δικές τους απόψεις.
Εκείνο όμως που απαιτούμε είναι ότι η όποια συμφωνία να γίνεται με την Π.Ο.Ε.- Ο.Τ.Α.
Το ίδιο ισχύει και για την συμμετοχή σε διάφορες επιτροπές, όπως αυτή του Κώδικα. Η κυβέρνηση, αν θέλει τις θέσεις της Π.Ο.Π. – Ο.Τ.Α., μπορεί να τις ζητήσει. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μπορεί να τους αναδεικνύει ισότιμους, με την Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α., συνομιλητές.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α. καλεί την κυβέρνηση να αποκαταστήσει τη νομιμότητα ειδάλλως η Ομοσπονδία μας θα αναγκαστεί να αποσύρει τον εκπρόσωπό της απ΄ την επιτροπή για το νέο Δημοτικό και Κοινοτικό Κώδικα.

Για την Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε. - Ο.Τ.Α.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Θέμης Μπαλασόπουλος

Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Μπάμπης Βορτελίνος